O gotowaniu z Miłości, w Miłości i dla Miłości..
Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaczana sałatka z roszponką i marynowanymi buraczkami

  
Sałatka to istne "dwa w jednym" - rzec by można, że to "surówka z ziemniakami", czyli ideał obiadowy w dzisiejszych czasach, bo na co dzień, bo na szybkie gotowanie po pracy. Do tego świetnie nadaje się, dosłownie, "do kotleta".  I cały obiad gotowy. Skonstruowana na bazie klasycznej sałatki ziemniaczanej do sznycla nabrała nieco kolorów dzięki zieleni sałaty i purpurze buraczków ;)))

Składniki (na 2 osoby):

- 5-6 średnich ziemniaków
- ok. 10 marynowanych plasterków buraków
- 100g roszponki
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3/4 szklanki bulionu wołowego
- pieprz, sól i cukier

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować na parze, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do dużej miski przełożyć roszponkę, ziemniaki, buraki i cebulę. W shakerze zmieszać bulion, musztardę, ocet i szczyptę cukru. Wymieszać dobrze, powstałym sosem zalać sałatkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Podawać ze sznyclem po wiedeńsku albo zwyczajnym, polskich schaboszczakiem ;))) Gutten Appetit!

        

środa, 04 marca 2015, gochagospocha

Polecane wpisy