O gotowaniu z Miłości, w Miłości i dla Miłości..
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka z selerem z zalewy, czerwoną fasolą i kukurydzą

W Rodzinie mojego Męża, na zakończenie Oktawy Wielkanocnej, w pierwszą niedzielę po Niedzieli Wielkanocnej, zwaną Białą Niedzielą lub Niedzielą Przewodnią znów siada się do wspólnego śniadania- podobnego zresztą do tego sprzed tygodnia. Na stole nie ma już jednak święconych potraw, poza tym jest na nim mniej tradycyjnie i pojawia się mniej jedzenia. Ponieważ jestem zwolenniczką wspólnego ucztowania i przesiadywania przy jednym stole postanowiłam przejąć ów zwyczaj ;))). W przeciwieństwie do Świąt, które spędziliśmy u obojga Rodziców dziś zasiedliśmy do śniadania tylko we dwoje. Na stole pojawiły się charakterystyczne dla Świąt Wielkiej Nocy jajka, biały barszcz, bigos, szynka, ćwikła z chrzanem oraz mniej tradycyjna sałatka, na której przepis chciałabym Wam dziś zaprezentować. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a do tego, głównie dzięki obecności selera z zalewy, bardzo oryginalna w smaku.

Składniki:
- 1 słoiczek selera w zalewie
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g żółtego sera w kostce
- 150 g szynki w kawałku
- 2 łyżki majonezu
- pieprz

Na sicie odsączyć z zalewy kolejno seler, kukurydzę i czerwoną fasolę. Ser żółty pokroić w kostkę o boku 0,5 cm, podobnie pokroić szynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić majonezem i pieprzem.

   


niedziela, 12 kwietnia 2015, gochagospocha

Polecane wpisy