O gotowaniu z Miłości, w Miłości i dla Miłości..
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka z młodymi ziemniakami, brokułami i fetą

Na pewno nie raz zdarzyło się Wam ugotować do obiadu za dużo warzyw. Moja poznańska oszczędność (i wyniesiony z domu szacunek do "chleba" ;))) nie pozwoliłaby na marnowanie żywności. Sałatka z cyklu "na winie", jak mawia moja serdeczna Przyjaciółka M., czyli -co się nawinie, wrzucamy do miski i sałatka gotowa! Sposób z "resztkami obiadowymi" jest tym bardziej wygodny, że nie trzeba czekać, aż warzywa wystygną. A jeśli nie macie pod ręką ani ugotowanych ziemniaków ani brokułów, ugotujcie je na parze w 20 minut, potem sprawdźcie, czy macie resztę składników- może w czasie stygnięcia warzyw zdążycie akurat skoczyć do sklepu po coś, czego brakuje? ;)

Składniki (dla 2 osób):
- 6 młodych ziemniaków
- 1 mały brokuł
- 1/2 kostki sera feta
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- garść pestek dyni


Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać (lub dokładnie wyszorować i gotować ze skórką), pokroić w ósemki. Warzywa ugotować na parze, zostawić do ostygnięcia. Ser pokroić w kostkę. Do jogurtu dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli, wymieszać dokładnie. Na talerzach rozłożyć ziemniaki, brokuły i ser. Całość polać sosem czosnkowym i posypać pestkami dyni. Sałatka "na winie" gotowa!

    

czwartek, 07 maja 2015, gochagospocha

Polecane wpisy