O gotowaniu z Miłości, w Miłości i dla Miłości..
Blog > Komentarze do wpisu
Najprostszy przepis na koktajl truskawkowy

Składniki (na 2 osoby):
- 300 g truskawek
- 300 ml maślanki
- łyżeczka cukru waniliowego

W sezonie późnowiosennym truskawki jadamy codziennie. Jedną z częstszych postaci ich serwowania jest ten właśnie koktajl. Maślanka wyjęta prosto z lodówki nadaje mu idealną jak na deser serwowany o tej porze roku temperaturę, a cukier waniliowy- przyjemnego aromatu. Codzienne usuwanie szypułek z truskawek może jednak, niestety, "malować" paznokcie i nie jest to niestety czerwony lakier jak od Chanel... Jeśli zależy Wam na zadbanych dłoniach i paznokciach polecam albo robić to w rękawiczkach albo użyć, jak ja, szypułkownika. Jako, że kuchennych i zarazem designerskich przyrządów u mnie w domu nigdy za wiele (choć B. jest innego zdania.. ;))) wypróbowałam już kilka takich urządzeń do szypułkowania. Jak do tej pory ten widoczny na zdjęciach sprawdził się najlepiej ;)))

Truskawki umyć, usunąć szypułki, odłożyć na sitko by odciekły. Do kielicha blendera wrzucić truskawki, dodać cukier i maślankę. Zmiksować na gładką masę.

Wskazówka: do truskawek możecie dodać inne owoce, szczególnie dobrze sprawdza się tu banan czy brzoskwinia, a zamiast maślanki użyć jogurtu i odrobiny mleka.

         

czwartek, 18 czerwca 2015, gochagospocha

Polecane wpisy